woensdag 13 november 2024

REVOLVING KAARTEN

 




In het boekje revolving kaarten staan voorbeelden en werkwijze van kaarten gemaakt met de 2 revolving stencils, knipvelplaatjes van Mabel Lucie Atwell en 2 knipvellen met gedichten van Betsy Lurvink.

Werkwijze:

Met de twee revolving stencils kun je snijden, vouwen en embossen

 

Snijden, vouwen en embossen met revolving stencils

Leg het stencil (rechthoekig of vierkant) op de goede kant van de kaart. Zet ze aan elkaar vast met non-permanent tape. Snijd de rechte lijnen met een mesje door het stencil in de kaart. Of geef met een prikpen de uiteinden van de lijnen aan en snijd ze met behulp van een liniaal los.

Draai het stencil en de kaart om en leg ze op de lichtbak. Duw met de embossingpen het karton voorzichtig in de motieven van het embossingstencil. Herhaal dit zonodig. Haal het stencil van de kaart en leg hem op de linkerbinnenkant van de kaart, draai ze om en embos het binnendeel.

Haal het stencil van de kaart. Vouw de uitgesneden randen en draai het binnendeel (= kantelkaartje).                       

Kaart model A: 21 x 14,8 cm; dubbelgevouwen 10,5 x 14,8 cm

Kaart model B: 26,4 x 13,2 cm; dubbelgevouwen 13,2 x 13,2 cm

Kaart model C: 21 x 14,8 cm

Leg het stencil in het midden van de kaart, snijd en embos de kaart en vouw de kaart daarna vanuit het midden 2 cm naar links en rechts = bergvouw, 6 cm naar links en rechts = dalvouw (zie tekening)

Kaart model D: 26,4 x 13,2 cm; dubbelgevouwen 13,2 x 13,2 cm

Leg de kaart met de open zijde naar beneden, leg het stencil op de kaart en snijd de lijnen.

Plak 3D-plaatjes op de kantelkaartjes.

 













Leg het stencil op de goede kant van de kaart. Zet ze aan elkaar vast met non-permanent tape.

Snijd de rechte lijnen met een mesje in het stencil. (of: geef met een prikpen de uiteinden van de lijnen aan en snijd ze m.b.v. een liniaal los)

Draai het stencil en de kaart om en leg ze op de lichtbak. Duw met de embossingpen het karton voorzichtig in de motieven van het embossingstencil. Herhaal dit zonodig.

Haal het stencil van de kaart en leg hem op de linkerbinnenkant van de kaart, draai het om en embos het binnendeel.

Haal het stencil van de kaart. Vouw de uitgesneden randen en draai het binnendeel (= kantelkaartje). 

Werk de kaart af met knipvelletjes, en gedichtjes.  








Hieronder zie je meer voorbeelden, gemaakt met andere knipvellen, o.a. van Marij Rahder.






Gedichtjes.

Snijd de gedichtjes uit, plak ze op verschillende kleuren kaartenkarton en snijd ieder laagje iets groter af. Zet ze daarna met brads/splitpennen op de kaart vast.

 



donderdag 4 april 2024

Gedecoreerde dakpannen


Mijn hobbyboekjes "Dakpan decoraties voor binnen en buiten", "Dakpannen en leien met servetten", "Decoupage met Decorvloei" en "Decoratief Decorvloei" hebben in Nederland een rage teweeggebracht op het gebied van het decoreren van dakpannen, leien en andere materialen met servetten. De "oude" dakpannen waren bij de slopers niet aan te slepen en overal zag je wel een welkom dakpan hangen.
Ook nu nog kom je op decoratiefbeurzen gedecoreerde dakpannen tegen.

"Dakpandecoraties met servetten"


In dit boekje - dat heel goed als basisboek geschikt is - heb ik geprobeerd om de eenvoudige servettentechniek, het opplakken van de bovenste gedecoreerde laag van de servet met een glazuurlijm zoals multicoat, chemage

Zo heb ik o.a. de volgende technieken toegepast en beschreven:
  1.   de techniek waarbij de ondergrond eerst met een lichte kleur wordt geschilderd en waar naderhand patina wordt aangebracht. (zie voorbeeld met zonnebloemen)
  2.  de techniek waarbij een donkere ondergrond wordt aangebracht en deze met behulp van craquelélak en een lichte dekkleur een mooi craquelé-effect krijgt.
  3.  de techniek waarbij een lichte ondergrond wordt aangebracht en deze met structuurpasta vermengd met een kleurtje wordt "gestampt"
  4. de techniek waarbij eerst de ondergrond wordt geschilderd waarna er een tweede kleur overheen wordt gerold (zie voorbeeld kip met haan)
  5. de techniek waarbij eerst de ondergrond een lichte kleur krijgt waarna er met een andere kleur sponseffecten aangebracht worden. (zie voorbeeld met de kikkers)


Enkele voorbeelden:



"Dakpannen en leien met servetten" 


Naast dakpannen zoals in het boekje "Dakpandecoraties met servetten" heb ik in dit boekje de leipan en leien in verschillende groottes gebruikt als drager.
De leipan heeft de eigenschappen van een gewone dakpan, maar is vlak.
De lei, die gebruikt wordt door de leidekker voor het bedekken van o.a. kerkdaken en kasteeldaken, is vervaardigd van natuurleisteen en is in verschillende groottes te koop bij de echte leidekker. Door de gelaagde structuur en de aflopende randen krijg je een bijzonder mooi effect in combinatie met de dunne servetten.
Verder heb ik ook enkele tuinpotten een "nieuw gezicht" gegeven en heb ik enkele erg sierlijke setjes uitgewerkt die uitermate geschikt zijn om iemand bij bijzondere gelegenheden zoals een huwelijk, een verloving, gaan samenwonen e.d. cadeau te doen.

Enkele voorbeelden:



"Decoupage met Decorvloei" en "Decoratief Decorvloei"





Decorvloei was een driedelig bedrukt dun transparant velletje vloeipapier waarop één patroon in verschillende groottes is afgedrukt; één grote, twee middelgrote en vier kleine afbeeldingen.
Het bijzondere van decorvloei was verder dat het op dezelfde manier verwerkt kan worden als servetten, maar dat het een eigen uitstraling heeft. Dit product is niet meer te koop.
Natuurlijk blijven servetten een geweldig alternatief

Nog enkele leuke voorbeelden: